Sponsrade annonser

Våtrumsmatta

Enligt de rådande badrumstrenderna så är det helkaklade badrum som gäller och en våtrumsmatta kan uppfattas som lite ”billig” eller ”fult”. Nu verkar dock våtrumsmattorna vara tillbaka för att återigen erövra våra badrum.

Sponsrade annonser

Oförtjänt rykte

Att trenden har gått bort från våtrumsmattor till klinkers har flera anledningar. Klinkers är ett golvmaterial som generellt kostar mer än våtrumsmattor och är mer komplicerat att lägga. Därför ger klinkers i gemene mans ögon ett mer exklusivt intryck. En annan bidragande faktor till motviljan mot våtrumsmattorna är att de ofta används i skolor, vårdcentraler sjukhus eller andra kommunala inrättningar som inte ger ett hemtrevligt intryck. Det finns dock mängder med snygga plastmattor för badrummet som ger ett fräscht intryck som är ljusår bättre än gamla kommunala toaletter.

En annan bidragande faktor till att våtrumsmattorna förlorade i popularitet är att våtrumsmattor kan upplevas som en gammal trend. För ungefär 30-40 år sedan på 1970-talet var våtrumsmattor mycket vanligt i de svenska badrummen. När sedan de badrummen skulle renoveras ville man ha en ny ”look” och våtrumsmattorna fick ge plats för klinkers. Därför kan badrum med våtrumsmattor ge ett intryck av att badrummet inte ä renoverat. Idag finns det dock mängder med moderna och snygga badrumsmattor som inte liknar de röda, orangea, blåa våtrumsmattorna som man installerade förr i tiden.

Sponsrade annonser

Fördelar med våtrumsmattor

” Ingen av anledningarna till våtrumsmattornas tidigare impopularitet har dock något att göra med att materialet är dåligt.”
Ingen av anledningarna till våtrumsmattornas tidigare impopularitet har dock något att göra med att materialet är dåligt. Våtrumsmattor har tvärtom några mycket bra fördelar.

Billigare

Våtrumsmatta köps vanligtvis i metervara och kan fås för under 100kr metern beroende på vilken typ av våtrumsmatta du är ute efter. I sällsynta fall kan du också få våtrumsklinker för ungefär samma pris, men tänk då på att det tillkommer många kostnader förutom själva plattorna. Att lägga klinkers tar även längre tid och anlitar du någon för att göra det så går fler arbetstimmar åt och priset sticker iväg.

Utseende

Plastmattor till badrummet har de fördelarna att de kan fås i en mängd olika färgnyanser och mönster. Svart våtrumsmatta och vit våtrumstapet kan bli en riktigt snygg och fräsch kombination för att nämna ett exempel.

Du kan få naturtrogna våtrumsmattor med mönster av trä eller stenmaterial. Det är till och med möjligt att få våtrumsmattor som ser ut som klinkers. Våtrumsmattor är generellt ett billigare golvmaterial till badrum än vad klinker är.

Elastiskt och lätt att lägga

Våtrumsmattor är mer elastiska än klinker. Fördelen med det är att både nya och gamla hus kan röra sig lite, speciellt om badrummet vilar på en trästomme. Klinker kan dock inte kompensera för de rörelserna och de kan bilas sprickor som släpper igenom vatten. Därför är våtrumsmattor enklare att lägga på ett säkert sätt. Faktum är att vem som helst kan lägga en våtrumsmatta så länge man är noggrann och läser på hur man ska gå tillväga.

/p>
En annan fördel med ett elastiskt material som våtrumsmattor är att det är mjukare än klinker. Det innebär att om du till exempel tappar ett föremål på badrumsgolvet så går vaken golvet eller föremålet sönder lika lätt.

Rengöring

Plastmattor till badrummet är mycket enkla att rengöra. Ibland kan det dock inträffa missfärgningar av plastmattan som är mycket svåra att få bort. Det orsakas oftast av andra plast eller gummiföremål som har färgat av sig på plasten. Dessa missfärgningar kan vara svåra att få bort, men i värsta fall så kan du enkelt riva ut mattan och lägga en ny vilket också är en av fördelarna med en plastmatta i badrummet.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.