Många badrum är endast utrustade med en handdusch, men att duscha med en takdusch ger en speciell känsla. I USA är takduschar nästan standard, medan handduschar är vanligare i Sverige.

Takdusch

En takdusch sprider vattnet jämnare ovanifrån jämfört med en handdusch. Vissa beskriver känslan av en takdusch som ett intensivt och varmt regn som faller över en. Det finns dock vissa nackdelar med takduschar. Med en handdusch är det till exempel lättare att rengöra fötterna eller rikta strålen mot specifika delar av kroppen. Det kan därför vara en bra idé att köpa en kombinerad takdusch med handdusch.

Ett vanligt misstag som nyinstallatörer av en kombinerad handdusch med takdusch gör är att växla mellan handdusch och takdusch och oväntat utsättas för en obehaglig kall chock. Detta beror på att vattnet lagras i röret och blir kallt efter en stund. Det kan vara viktigt att vara medveten om detta och börja duscha med takduschen eller helt enkelt flytta sig ur vägen om man inte uppskattar kalla överraskningar.

En annan utmaning är att takduschen kan ha för lågt tryck, vilket kan göra att vattnet inte har tillräckligt med kraft för att spola bort schampo och balsam från håret. Därför är det viktigt att ha rätt diameter på röret till din takdusch.

Takduschar kan ha olika funktioner, till exempel termostatventiler som förhindrar att för varmt vatten kommer ut och olika duschstrålar. Genom att ha olika duschstrålar kan du variera din duschupplevelse. Vill du ha en kraftig och tunn stråle eller en bred och masserande stråle? Genom att välja en takdusch med olika strålar kan du anpassa duschen efter dina preferenser, och även om du snabbt hittar din favoritstråle kan din partner eller familj ha olika preferenser när de duschar.

En imponerande takdusch är modellen ”Free Fallin'” från Tylö, som har en unik design och LED-belysning.

Det finns flera tillverkare som specialiserade på takduschar och är erkänt duktiga inom området.

Tylö

Noro

Ebro

Montoni 

Billiga takduschar

Om du letar efter billiga takduschar är det bra att leta runt mycket. Takduschar på nätet kan ofta vara billigare och ge ett större utbud. Var dock medveten om att takduschar kan vara ganska tunga, så kontrollera fraktkostnaderna innan du köper. Vissa butiker som säljer badrumsinredning online kan ha högre priser vid första anblicken, men inkluderar frakten i priset, vilket gör dem