Sponsrade annonser

Spotlights badrum

I badrumsvärlden finns det gott om trender. Det kan röra sig om vilken typ av badkar du ska, vilken färg och storlek på badrumsklinkeret och så vidare. När en trend blir mycket populär och etablerad så blir det slutligen standard. En sådan trend är Spotlights i badrummet.

Sponsrade annonser

De flesta badrum idag är utrustade med Spotlights i taken. På nybyggda hus och i nybyggda lägenheter är det inte ens en diskussion. Badrummen ska ha spotlights i taket.

Spotlights är i allmänt tal ett brett begrepp och det finns flera olika typer av lampor som kan utgöra din takbelysning i badrummet. Populära alternativ spotlights i ditt badrum är halogenlampor och LED-belysning.

Sponsrade annonser

Halogenlampor i badrummet

Halogenlampor har en nackdel med att de blir oerhört varma. Därför krävs det ganska många försiktighetsåtgärder när man installerar halogenlampor som infällda spotlights eller downlights. Om du planerar att utföra installationen av spotlights i badrummet själv så är det mycket viktigt att du kontrollerar först med ditt försäkringsbolag om vad du får lov att göra och vad du inte får. Reglerna hos försäkringsbolagen kan variera väldigt mycket och det är därför noga med en kontroll för att undvika olyckliga scenarion där din hemförsäkring inte längre täcker kostnaderna.

Att installera spotlights i taket kan ofta kräva att du behöver sänka takhöjden med tio till femton centmeter. Gipsplattor är ett bra material för ändamålet eftersom det är ett material som i princip inte brinner. Det räcker dock inte utan för att vara på den säkra sidan så bör du ha speciella skyddsburkar för dina spotlights i badrummet. Skyddsburkar är en billig investering och väljer du rätt så minimerar du brandfaran med halogenlampor. Se till att det är gott om utrymme runt själva lamporna, men välj också en skyddsburk i bra storlek så att utrymmet mellan skyddsburken och själva lampan också räcker till.

Andra typer av lampor för spotlights i badrummet

Nu är det så att halogenlampor inte är de enda lamporna som kan fungera som spotlights i badrummet. Led lampor är på många sätt ett bättre alternativ eftersom de inte bir lika varma som halogenlampor. Om du behöver sänka takhöjden för att installera spotlights så bör du allvarligt fundera på LED-belysning. Många Led lampor behöver bara cirka 5cm takhöjd och blir inte varmare än 60 grader.

En annan lösning är att använda sig utav fiberoptik i badrummet. Lampor med fiberoptik funera på så sätt att de har en projektor (som du kan placera någonstans där det finns plats) och sedan kan du dra ut lamporna som sitter på långa kablar och placera dem var du vill. Många använder fiberoptik för att få en stjärnhimmel i badrummet eller varför inte i sovrummet. Resultatet är mycket vackert.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.