Sponsrade annonser

Renovera tvättstuga

En ren och fräsch tvättstuga med goda förvaringsmöjligheter har många fördelar och kommer påverka din vardag på ett positivt sätt. Förutom att ditt tvättande kommer att bli mer effektivt än tidigare så kommer det även öka trivseln och att tvätta kläder kanske inte längre anses som något tråkigt och jobbigt.

Sponsrade annonser
tvättstugeinredning från Vedum

tvättstugeinredning från Vedum

Renovera tvättstuga är något du som du gärna kan göra själv. Vissa arbeten som att göra om golvbrunnar, dra rör och elektricitet kan du låta hantverkare sköta, men du kan spara mycket pengar på t.ex. lägga golv, kakla och bygga förvaring på egen hand.

Att renovera en tvättstuga påminner om att renovera både kök och badrum. Om du t.ex. har ett duschutrymme i badrummet så behöver rummet vara vattentätt, men om du endast sköter tvätt gäller inte samma regler som för ett badrum. Du kan läsa mer om olika regler hos boverket.

Sponsrade annonser

När det kommer till förvaring och arbetsytor så kan du hämta inspiration från köket. Det kommer mer och mer produkter som är anpassade till tvättstugan, men du kan t.ex. i vissa fall använda samma sorts bänkskivor som i köket för att nämna ett exempel. Det finns även integrerade tvättmaskiner där tvättmaskinen kan gömmas undan på ett snyggt sätt.

Mer och mer fokus har lagts på tvättstugan de senaste åren och hos Ikea kan du hitta billiga förvaringslöningar. Bland annat har Ikea billiga tvättsäckar i vit eller svart färg (symboliserar ljus och mörk tvätt) som gör att högarna med tvätt försvinner. Hos Ikea kan du även hitta billiga hyllor och förvaringslösningar från 25kr och uppåt.

Utrustning i tvättstugan

Tvättstugan ska vara en arbetsplats med maximerad funktion och planlösning. I praktiken innebär det att gärna få ha gott om hyllor och förvaring som gärna bygger på höjden. Här finns gott om utrymme för kreativa lösningar och det ställs inte lika höga estetiska krav som i t.ex. köken.

Tvättmaskin: Är det mest självklara att ha i en tvättstuga. Idag finns det tvättmaskiner som också är anpassade för små utrymmen. Du kan hitta frontmatade tvättmaskiner med ett djup på endast 30cm och andra toppmatade modeller är smala och har en bredd på endast 40 cm. Om du längtar efter en renoverad tvättstuga, men endast har ett litet utrymme att tillgå kan kompakta tvättmaskiner vara ett hett alternativ.

Torktumlare: Torktumlare är också en av tvättstugans självklarheter. Idag finns det även kombinerade tvättmaskiner och torktumlare om du inte har plats för både och.

Arbetsbänk. Du kan ha arbetsbänkar i både rostfritt och i t.ex. laminat. Du kan använda tyg för att dölja ytan under arbetsbänken eller varför inte använda utrymmet skåp och lådor?

Torkskåp: Torkskåp är särskilt praktiska om du ofta måste torka blöta ytterkläder och skor. En lämplig vitvara att ha i tvättstugan hos bland annat barnfamiljer.

 Sortering: Sortering för mörk/ljus tvätt och kanske fler alternativ för specialtvätt, rött eller annan valfri kategori. För att sortera tvätten kan du använda tvättpåsar/korgar.

Plats för torkställning
Strykbräda – finns lösningar för inbyggd strykbräda i skåp som kan bli både praktiskt och snyggt.
Stor tvättho för t.ex. handtvätt. Gärna även en tålig blandare och rostfri bänk.

 Mangel: Mangel är tidsbesparande när det kommer till din tvätt och särskilt lämplig för sängkläder.

Belysning: Ha gärna flera olika sorters belysning i din tvättstuga t.ex. spotlights ovanför arbetsbänken och takbelysning.

Myshörna: Om du har plats med en sittplats eller fåtölj i tvättstugan så kan du ha det. Du kan även fixa upp en radio eller liten tv så att du har något att lyssna/titta på när du vårdar dina kläder.

Kostnad för att renovera tvättstuga?

Hur mycket det kostar att renovera en tvättstuga är en väldigt svår fråga att besvara och allt beror naturligtvis på dina förutsättningar. I regel är det billigare att renovera en tvättstuga än till exempel kök och badrum. Vissa väljer dock att bygga en hel tvättstuga från grunden och då kan prislappen sticka iväg. För att spara tid och pengar när du renoverar din tvättstuga så kanske du inte behöver köpa nya maskiner utan kan använda dina gamla. Om du tycker maskinerna är fula så kan du bygga in dem eller dölja dem bakom skjutdörrar. Du kan även lägga våtrumsmatta på golvet som tar kortare tid att lägga än klinker samt är ganska ekonomisk.

Hyr du in hantverkare till att renovera din tvättstuga för att t.ex. göra om golvbrunnar, byta värmepannor, bygga väggar o.s.v. kan kostnaden för arbetet sticka iväg över 50 000 kronor och sedan tillkommer material. Om du däremot redan har en välfungerande tvättstuga som du vill fräscha upp så kan du komma undan mycket billigare. Att köpa skåp, golv, kakel och nya maskiner kan gå på under 25 000 om renoverar din tvättstuga själv och om du inte väljer de mest exklusiva lösningarna (dock kan det fortfarande bli riktigt snyggt). Du kan även komma undan billigare, men allt beror på vilka förutsättningar du och din tvättstuga har. Ett tips är att lägga till ungefär 30% på din budget för oförutsedda utgifter.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.