Gjutjärnsbadkar är en badkarstyp som var mer vanligt förr i tiden. Fram  till slutet av 50-talet tillverkades nästan alla badkar i gjutjärn. Idag har dock gjutjärnsbadkar återigen blivit mer populära av flera olika anledningar.

Gjutjärnsbadkar är väldigt gedigna och håller generellt väldigt länge. Hållbarheten är dock inte den enda fördelen med att ha gjutjärnsbadkar. Ett gjutjärnsbadkar behåller värmen bättre än badkar utav andra material när det väl är uppvärmt så behåller gjutjärnsbadkaret värmen bättre och längre. Ett gjutjärnsbadkar isolerar även ljud bättre.

Tänk på att gjutjärnsbadkar väger väldigt mycket. Ett badkar av gjutjärn kan enkelt väga mer än 100 kilo. Att flytta ett gjutjärnsbadkar medför därför vissa komplikationer. Det kräver antingen rejält med muskler eller speciella hjälpmedel för att få gjutjärnsbadkar på plats. Tänk också på att golvet måste hålla för vikten både för gjutjärnsbadkaret samt dess vattenvolym. 

Design på gjutjärnsbadkaret

Dagens gjutjärnsbadkar är ofta estetiskt tilltalande.. Det finns många vackra gjutjärnsbadkar bland annat gjutjärnsbadkar på lejontassar vilka brukar vara mycket omtyckta. Ett gediget och lyxigt gjutjärnsbadkar på lejontassar avger en speciell känsla och tidlöshet och hållbarhet. När du letar efter inspiration ser att det ofta är  populärt att placera ett gjutjärnsbadkar med mycket luft och yta runtomkring det vilket gör att badkaret drar till sig blickarna. 

Vissa tillverkare av gjutjärnsbadkar erbjuder badkaret i en anpassad och valfri färg. En lackad yta med en unik färgpalett på ditt badkar kan höja ditt badrum till nya nivåer. Det finns också möjligheter att få badkaret med mer exotiska ytmaterial så som koppar eller aluminium.

Gjutjärnsbadkar finns i alla storlekar. Du kan till och med hitta små eller som vissa kallar dem mini-badkar utav gjutjärn. 

Hur du hittar ett gjutjärnsbadkar billigt

Gjutjärnsbadkar har en enastående livslängd och det är därför möjligt att hitta billiga gjutjärnsbadkar begagnat. Du kan börja med att leta efter gjutjärnsbadkar på blocket och där kan du ofta spara tusenlappar. Tänk på att lackering ofta har kostat extra så om du hittar ”din färg” på ett begagnat badkar så kan det vara läge att slå till.