Sponsrade annonser

Fukt i badrum

Det bästa sättet att undvika fukt i badrummet är genom att förebygga det i tid, det vill säga när man bygger eller renoverar badrummet. Även väl utförda badrumsrenoveringar håller inte för evigt och badrum behöver i genomsnitt renoveras vart 20 år.

Sponsrade annonser

Hur vet jag om jag har fukt i badrummet?

Dåligt lukt: Ett av de enklaste sätten att ta reda på om du har fukt i badrummet är om du känner det på lukten. Lukten kan beskrivas som instängd, illaluktande, fuktigt eller i värsta fall som mögel.

Sprickor i kaklet: Sprickor i kaklet eller i fogarna kan orsaka fuktskador. Om du misstänker att du har fuktskador i badrummet så börja leta efter sprickor. Du bör ha ett vattentätt lager innanför lagret och anlita en fackman för att se om det är fuktskadat.

Sponsrade annonser

Öppna skarvar i tapeten: Har du vinyltapet eller annan badrumstapet så kan öppna skarvar och skador leda till fuktskador bakom.
Skadedjur: Vissa skadedjur som till exempel silverfisk trivs väldigt bra i fuktskadade badrum.

Förhindra fukt i badrummet

Att renovera våtrum är ganska komplicerat och det är t.ex. mycket högre krav som ställs än i övriga rum på grund av risken för vattenskador. Fukt och vattenskadade badrum står årligen för miljardbelopp för försäkringsbolagen. Därför har de höga krav vid badrumsrenoveringar, annars gäller inte försäkringen.

De vanligaste felen som orsakar vattenskador i badrummet är att våtrumsisolering saknas eller är dåligt genomförd. En annan vanlig anledning är läckage hos golvbrunnarna. Speciellt gamla golvbrunnar kan läcka vatten åt sidorna och orsaka fuktskador.

Två enkla åtgärder för att hindra fukt i badrummet är god ventilation samt att se till att inte mycket fukt hamnar på golvet. En duschkabin kan hindra duschvattnet från att spridas överallt i badrummet och god ventilation innebär att badrummet torkar snabbare. Idag finns det automatiska fläktar som går igång automatisk och stannar när luftfuktigheten har återgått till normala värden.

Om skadan redan är skedd så ska du höra med ditt försäkringsbolag om vilka regler som gäller. Ofta har de en ganska hög självrisk på 4000 kronor. Det lönar sig verkligen i slutändan att läsa igenom villkoren för ditt försäkringsavtal.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.