Det finns få bättre sätt att slappna av än att ta ett långt bad efter en hektisk arbetsvecka. Badkar är för många en form av lyx som bara är unnat dem med stora badrum. Men badkar finns faktiskt i alla möjliga storlekar formfaktorer. Att ha ett litet badrum behöver således inte begränsa dina möjligheter till att installera ett badkar i ditt badrum. 

Små badkar är oftast urformade som sittbadkar där du sitter med badkarets ena sida som ryggstöd – det är en smart metod för att öka komfort och samtidigt spara golvyta.

Små badkar – Ett mer miljövänligt alternativ

Förr i tiden var små badkar vanliga. Till och med små ettor hade ofta ett litet badkar inträngt i badrummet. Eftersom varmvatten oftast ingår i lägenhetens hyran/avgift insåg så småningom fastighetsägarna att de skulle spara en del pengar genom att göra sig av med de små badkaren och installera vattensnålare duschkabiner. När fastighetsägarna startade den här omvandlingen menade de att det var mer miljövänligt att installera duschar. Det stämmer om man tar korta duschar, men små badkar behöver annars inte vara en energibov snarare tvärtom. Duschar du en kvart så går det åt ungefär 150 liter vatten. Det finns små badkar med en volym på cirka 120 liter och då kan du njuta mycket längre utav vattnet istället för att spola det direkt i avloppet.

Får badkaret verkligen plats?

Det finns de hus och lägenheter som har mycket små badrum och då kanske det inte går att installera ett litet badkar där. Det finns dock små badkar som inte är mer än en meter långa och 60 centimeter breda och om du har plats för en dusch så är sannolikheten stor att du även har plats för ett litet badkar. Ett annat alternativ man kan göra med små badkar är att ha både en duschhörna och ett badkar i samma badrum. 

Är små badkar billigare?

Man skulle kunna tro att små badkar är billigare eftersom materialåtgången är mindre. Tyvärr fungerar inte så och att allt som inte är standardstorlekar tenderar till att vara dyrare. Små badkar behöver inte vara dyra och det finns billiga alternativ, men förvänta dig inte att de ska kosta mindre än normalstora badkar. 

Importera små badkar från Tyskland

Att köpa små badkar från importfirmor eller importera själv är ganska vanligt idag och du sparar ofta tusenlappar

Det finns flera vägar att gå för att få billiga små badkar.

Det finns importfirmor i Sverige som beställer badkar billigt från bland annat kinesiska tillverkare. Att köpa små badkar från dessa kan spara dig pengar, men tänk på att det kan vara vårt med garantin och reservdelarna. Ett annat alternativ är att åka till Tyskland eller Polen för att köpa badrumsinredning. Sverige har ganska höga byggpriser jämfört med andra länder inom EU. I Polen eller Tyskland kan du köpa små badkar av populära märken och hög kvalitet för ungefär halva priset. Å andra sidan kostar resan både tid och pengar, men planerar du att köpa både badkar och badrumsinredning så kan resan ändå löna sig.