Sponsrade annonser

Bygga bastu utomhus

Att bygga bastu utomhus i en friggebod är ett enkelt och praktiskt alternativ till att bygga en bastu. Det finns flera bastustugor som är så pass små att det inte behövs bygglov och som är man monterar ihop själv eller kan få levererade till dörren.

Sponsrade annonser

Att bygga en bastu utomhus kan i längden innebära förbättrad hälsa och mindre stress för dig och din familj.
Det finns många olika typer av bastu bland annat torrbastu, fuktbastu, infrabastu och ångbastu. Den vanligaste formen av bastun att bygga utomhus i en friggebod är fuktbastu. Förutom olika typer av bastun har du också en rad olika varianter av bastuaggregat att välja på. En vedeldad bastu föredras av flera på grund av en rad fördelar så som större stenmagasin, billigare uppvärmning (om du har tillgång till billig ved) och mysfaktorn med en glaslucka till kaminen. Ett elaggregat i din utomhusbastu är å andra sidan att föredra om du bor tätbebyggt och om du inte vill lägga ner lika mycket tid och arbete för att bada bastu.

Mått och material för din utomhusbastu

Om du bygger din bastu utomhus själv så finns det vissa standardmått du bör tänka på att följa. Om du är kortväxt eller långväxt person så kan du ha helt andra krav, men dessa mått är tänkta för att fungera bra med normalstora personer.

Sponsrade annonser
  • Höjden mellan taket och lavarna bör vara minst 1 meter och helst över 110 cm för bekvämt bastande.
  • Om du ska kunna ligga ner på lavarna bör de vara minst 180cm långa och helst 2 meter.
  • Lavarnas sittbredd bör vara minst 60cm och 70cm för en bekväm sittställning.

Om du bygger din bastu i en friggebod så tänk på att följa riktlinjerna för vad du får bygga utan bygglov. För närvarande kan du bygga en bastu utomhus i en friggebod på 15 kvadrat. Utöver dessa 15 kvadrat får du även ha en veranda som dock inte får ha tak. Friggeboden får inte heller vara högre än 3 meter och det finns bestämmelser hur pass nära tomtgränsen den får placeras. 15 kvadratmeter räcker gott och väl för en liten bastu och du kan till och med få plats med en liten ”myshörna” där du kan koppla av och ta pauser i bastubadandet.

Att köpa en friggebod på 15 kvadratmeter kan kosta från under 20 000 kronor till det tiodubbla beroende på vilken modell du vill ha och om du vill ha den färdigmonterad. En färdig bastustuga kan du också få för mellan 20-30 tusen kronor och det finns även bastutunnor och andra snygga alternativ.

Om du vill bygga en bastu utomhus själv så kan du få ritningar gratis hos olika byggvaruhus eller ladda ner från internet. Att bygga bastu utomhus själv blir ofta billigare och du kan själv välja virke och få mer rejäla konstruktioner. Vidare så kan du om du bygger själv anpassa måtten efter dina behov och din trädgård.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.