Sponsrade annonser

Bygga bastu i källaren

I många av dagens småhus är källaren en ganska dålig utnyttjad plats. Undantaget är förmodligen de många enplanshusen bygga innan 1960-talet som hade stora källare under hela huset. I dessa enplanshus fungerar ofta källaren som ett extra allrum där det även finns tvättstuga och kanske ett extra sovrum. Dock är det alltför många hus där källaren är en mörk plats med dåligt utnyttjad ytor. Ett sätt att tillföra nytt liv till huset är att bygga en bastu i källaren.

Sponsrade annonser

Det behövs inte mycket yta för att få plats med en bastu. Fyra kvadratmeter räcker för en bastu med plats för två eller till och med tre personer. Det man dock måste tänka på är ventilationen fungerar väl. Helst ska frånluftsventilen placeras så att luften strömmar ut i det fria.

Det är inte alls om är händiga eller har tid att bygga en bastu från grunden. För dessa personer kan det vara skönt att veta att går att köpa färdiga byggsatser med ordentlig bruksanvisning. Att bygga en bastu från grunden i din källare innebär mer slit, men också fler möjligheter att anpassa och distribuera ytorna exakt som du vill ha det.
Oavsett om du köper en färdig bastusats till din källare eller om du bygger en från grunden så kan det vara bra att känna till vissa mått i förväg. Vilka mått du ska ha på bastun beror till stor del på vilket sätt du föredrar att basta på. Många gillar att ligga ner i bastun och då måste lavarna (sittytan/bänken i bastun) vara minst 180 cm lång och helst 2 meter. Det är också viktigt att du har ordentligt med höjd mellan den översta laven och taket för att långa personer ska kunna sitta bekvämt. Detta kan vara ett problem när du bygger bastu i källaren eftersom de ofta har lite lägre takhöjd. Räkna mellan 1.1-1.2 meter till taket för bekvämt bastande och minst 1 meter om du måste kompromissa. Vidare så bör lavarna vara mellan 60-70 centimeter i bredd.

Sponsrade annonser

Var kreativ

Tänk även på att små detaljer höjer hela stämningen. Placera gärna en avslappningsvrå i närheten av bastun med några sköna stolar. Vissa inreder med stora växter och spa-inspirerad inredning kring bastun för att skapa optimal avkoppling. En bastu i din källare kan därför med lite fantasi och slit bli den stressfria delen av ditt hus dit du gärna återvänder för att hämta energi och minska samt öka välbefinnandet i din vardag.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.