Sponsrade annonser

Bastu

Här i Sverige har vi en lång tradition av bastu eller s.k. badstugor. Även om bastun ofta förknippas med Finland så kan man spåra tillbaka de första badstugorna i Sverige så långt som 600 år tillbaka i tiden.
Bastande har förutom en avslappnande och rengörande effekt även flera fördelar för hälsan. Bastu har främst en positiv effekt för huden, men även andra hälsofördelar som listas här nedanför. Vid regelbundet bastubadande kan några av följande positiva hälsoeffekter uppnås.

Sponsrade annonser

Hälsofördelar med bastubadande

Frekvent bastubadande ger huden ett starkare skydd mot bakterieangrepp.
• Huden kan snabbare återhämta sig från vätskeförluster.
• Huden kan snabbare stabilisera PH-värdet.
• Effekten på kroppen av bastubadande kan jämföras med den man får av träning och påverkar både hjärtat och din hud.
• Många uppger att de sover bättre och lugnare efter ett bastubad.
• Bastu kan lindra smärtan i ömmande leder.
• Bastubadande kan även till viss del hjälpa mot psoriasis.
• Astmatiker andas lättare av regelbundet bastubadande.
• Musklerna blir mjukare och man slappnar av.

Hemligheten bakom bastubadandets många fördelar är att värmen sätter igång blodcirkulationen. Porerna utvidgas och hjärtat slår snabbare vilket medför många av de ovannämnda fördelarna.

Sponsrade annonser

Är du redan övertygad om att du vill ha en bastu så finns det många beslut som ska tas. Enklast är naturligtvis att bygga bastu om du har en villa eller småhus, men det finns kompakta och smidiga lösningar även för dig med lägenhet eller radhus.

En populär lösning är att köpa en bastu i en färdig byggsats som du sedan själv eller någon händig person montera ihop. Många placerar bastun i badrummet eftersom där redan finns ventilation, och rummet redan är våtskyddat. Det finns färdiga bastumoduler som kan placera i badrummet som inte tar mer golvyta än ett badkar.

Att bygga ett nytt rum i huset för bastun är oftast en av de dyraste lösningarna eftersom hela rummet måsta anpassas efter bastun. En annan populär lösning är att köpa en enkel fristående bastustuga som du placerar på tomten. Det finns många modeller som är så pass små att du ine behöve ansöka om bygglov.

Olika typer av bastu

Rökbastu: Rökbastu är en enkel form av bastu som tar lång tid att värma upp. Bastun saknar bland annat skorsten och därför fylls rummet utav rök. Röken vädras sedan ut och man bastar efteråt. Rökbastu var mer populärt förr i tiden eftersom den var så enkel att bygga.

Fuktbastu: Fuktbastu är kanske den formen av bastande som är mest förknippat med ordet bastu. Temperaturen behöver inte vara särskilt hög i denna form av bastu, men det känns betydligt varmare på grund av den höga fukthalten i luften jämfört med t.ex. torrbastu. Temperaturen kan regleras i en fuktbastu genom att kasta vatten på bastuaggregatet.

Ångbastu: Den här är en form av bastu som har blivit mer och mer populär och därför kan du hitta ångbastu på de flesta nyrenoverade eller nybyggda badhus. Ångbastu fungerar så att varm ånga sprutas in i ett rum. Temperaturen är ofta på bara 50-60 grader på grund av den höga luftfuktigheten.

Infrabastu: Det här är en annan form av bastu där värmen tränger längre in i huden. Därför ska viss försiktighet tas av oerfarna användare.

Här kan du köpa badrumsinredning och bastu online!

FöretagOmdömmen 
Skånska Byggvaror
Fri frakt! Välkänd butik och enormt utbud! Men Expeditionsavgift 195 kronor.
Bygghemma
Stort utbud! Bra kampanjer. Expeditionsavgift på 49 kronor.
Sparmax SE
Billiga badkar , bastu, duschkabiner m.m.